On a new derivation of the incompressible Navier-Stokes equation

报告专家:李向东

报告时间:2023年9月22日(星期五)上午10:00-11:00

报告地点:西202

报告摘要:In this talk, we give a new derivation of the incompressible Navier-Stokes equation on a Riemannian manifold via the Hamilton-Jacobi-Bellman equation on the group of volume preserving diffeomorphsims. Joint work with Guo-Ping Liu (HUST, Wuhan).

专家简介:李向东,中国科学院数学与系统科学研究院华罗庚应用数学首席研究员、中科院“百人计划入选者”、数学与系统科学研究院随机分析研究中心主任。1999年获得中国科学院应用数学研究所和葡萄牙里斯本大学双博士学位;曾先后在牛津大学、法国图卢兹大学、复旦大学做博士后或任职。李向东研究员在随机分析与几何分析等领域取得系列深入研究成果,在国际上有广泛影响,受到多位国际著名数学家的高度关注。

邀请人:胡泽春

920huzechun [lecture]李向东-01.png